I den seneste tid er vandet i fjordene blevet varmt. Meget varmt. Vandtemperaturen tog et godt hop opad i de første uger af juni, og det kan mærkes på fiskeriet, som i dagtiden og især i helt stille, solrigt vejr kan bliver meget sløjt. Fiskeriet kan gå helt i stå i varmen, men hvad kan du gøre for at øge dine chancer for en smældfed fjordbasse?
- Her får du mit bud på hvad du kan gøre for at øge dine chancer for havørred i varmen.

Vandtemperatur i Mariager Fjord på 20-22 grader huer ikke just havørreden. Derfor opholder den sig heller ikke i nær samme grad sig i det lave opvarmede vand, men søger i stedet dybere, køligere vand. I perioder kan fiskene lige drøne ind på lavere vand i et mindre kommando-raid på fødeemner, hvorefter fiskene trækker sig ud på dybere vand og fordøjer indtil næste angrebsbølge.

Jeg forsøger at optimere mine fangstchancer ved at lægge en strategi;

  1. Fralandsvind. Mange pladser vil have gavn af fralandsvinden som kan skubbe det varmeste overfladevand væk og trække lidt køligere vand med ind fra dybderne. Køligere vand kan havørreden li', og de vil være mere tilbøjelige til at have længere raids og/eller ophold på pladsen. 
  2. Er det blændende sol og ingen vind, så har jeg ingen forventning om fisk midt på dagen og henlægger mit fiskeri til nat/tidlig morgen/sent aften. 
  3. Blæst, overskyet vejr eller drivende skydække kan åbne op for dagfiskeriet og i det hele taget være givtigt. Mere vind skubber også mere varmt vand væk i fralandsvind, hvirvler op i fødeemner, ilter vandet og giver en dejlig urolig overflade på vandet så man ikke så nemt skræmmer en evt. sky fisk. 
  4. Pladskendskab. Der skal være dybt vand rimelig tæt på pladsen så fiskene kan nå det koldere vand.
  5. Pladskendskab. Strøm, dybdeforhold, rev, tangbælter, revler og revlegennembrud er alle nyttige at kende, så du kan koncentrere dit fiskeri om de områder hvor der er størst sandsynglighed for at finde fiskene. 
  6. Agn. Jeg spinnefisker som regel pladsen af med en agn jeg har stor tillid til, som kaster godt kan variere sin gang godt i vandet. Den bruger jeg til at afsøge pladsen. Hvis jeg ikke finder fiskene de sædvanelige steder med forskellige blink som plejer at virke kan jeg finde på at skifte til bombarda med flue eller en reje for enden.

Og hvis det simpelthen bare er for godt vejr og ingenting virker må man nyde naturen, fuglene, kaffen, kagen, øllen osv. og vente på aftenstide hvor en velplaceret orm på bunden kan være præcis det, der skal til for at lokke havørreden til hug. 

Fed sommerhavørred fra Mariager FjordFed havørred fra Mariager Fjord

Fotos: Fede sommerhavørreder fra Mariager fjord. Taget lige omkring solnedgang på en hurtigt fisket kobberbasse i overfladen. 

Knæk og bræk! 

Niels.