Når vinterens kulde bider sig fast er mine normale revirer lagt på is. Limfjorden er som støvsuget for fisk, Mariager Fjord holder fisk, men mange er gået i åerne for at gyde. De fisk der af den ene eller anden årsag vælger ikke at gyde i denne vinter er oftest trukket på yderkysten, hvor de til tider træffes jagende tæt under land. 

Når åerne er fredede mens havørrederne gyder og fjordene holder færre fisk lægger jeg mine fisketure på yderkysten, gerne på Djurslands kyster der ud over storslået natur også byder på det pureste sølv i form af lystfiskerens ypperste trofæ; Den blanke overspringer. 

En overspringer er en havørred, der springer en gydning over og dermed bliver i havet frem for at trække op i åen henover vinteren. I havet opholder den sig i de helt kolde måneder sig mest på dybt vand, da det har en temperatur der bedre passer havørreden. Men ind imellem trækker den ind til kysten, hvor den jager aktivt. 

På yderkysten er der længere mellem fiskene om vinteren, end på andre årstider. Til gengæld er det nogle rigtige flotte, blanke havørreder der trækker rundt derude på Djurslands kyster. 

Når jeg planlægger en fisketur til Djursland kigger jeg først og fremmest på vinden. Nogle af de mest kendte kyststrækninger på Djursland har en tendens til at plumre meget til og sigtbarheden i vandet bliver så dårlig, at det er umuligt at fange en fisk dér. Derfor undgår jeg f.eks nogle af pladserne med klintekyster når der har været kraftig vind eller vind fra Nord. Selvfølgelig kigger jeg også på vinden i forhold til at den gerne må ligge i en retning der gør det gunstigt for mig at bruge fluestangen. 

Det næste jeg kigger på, især i slutningen af vinterperioden, er vandtemperaturen. Vandet omkring Djursland kan have stor forskel i temperaturen, alt efter vind og vejr, og havørreden følger gerne det varmeste vand. Der opstår ind imellem "lommer" med varmt vand, især på Djurslands nordkyst som betyder at havørreden i højere grad vil kunne findes dér. I den sene vintertid eller det tidlige forår sker der VIRKELIG noget på kysten, når vandtemperaturen sniger sig op i nærheden af 5 grader. Derfor holder jeg ofte øje med sejladsudsigten i februar/marts måned hvor der typisk opstår varmvandslommer omkring Djurslands kyster.

I det hele taget er sejladsudsigten et super godt værktøj til at holde øje med udviklingen i vind, vandtemperatur og strøm, når man planlægger en fisketur. 

Du finder sejladsudsigten her